donderdag 17 juni 2010

#11 Web 2.0

Kan web 2.0 helpen bij het opwaarderen van een organisatie 1.0? Voordat ik mij visie op deze vraag ga geven kan ik het niet nalaten om op te merken dat een organisatie bestaat uit mensen en niet uit computers. Web 2.0 is een middel, geen doel. Zodra mensen weigeren dit middel te gebruiken, zullen ze nooit de voordelen ervan genieten. Wanneer web 2.0 wel gebruikt gaat worden, kunen oude manieren van communiceren, presenteren  en werken veranderen. Er kan plaatsonafhankelijk gewerkt en gecommuniceerd worden. Hoe dan? Door de verschillende middelen die ons ter beschikking staan te combineren. Via rss komen ons de adviezen van de VNG tegemoet. Google docs vormt de teksverwerker waarmee ambtenaren deze adviezen in lokaal beleid omzetten. De werkdocumenten worden vervolgens gedeeld met collega's. Na wat overleg op het forum wordt door een werkgroep een presentatie gemaakt.  Deze presentatie wordt uitgezonden via het gemeentelijk you tube kanaal. De raadsleden kunnen de presentatie bekijken. Via een skypevergadering (met beeld) overleggen ze en wordt besloten het plan te accepteren. De geluidsopname van de skypevergadering vormt het bewijs. De spraakherkenningssoftware maakt meteen de notulen. Het projectvoorstel en het besluit worden van een digitale handtekening voorzien en doorgestuurd naar de uitvoerende afdeling.  De foto's van het eindresultaat van een project kunnen op een fotosite geplaatst worden. Aan het einde worden de diverse vastgelegde gegevens bewaard in het zakenmagazijn. Dit heeft geen moeite met het bewaren en weergeven van verschillende bestandformaten. Dus wie wil er mee naar de 21e eeuw, snel besluiten, het is vijf voor twaalf?   

4 opmerkingen:

  1. Helder verhaal Branco.
    Als ik het zo lees, lijkt er geen speld tussen te krijgen.
    Helaas is de praktijk soms weerbarstiger dan de theorie. Kortom: ik wil het graag geloven en zelf meemaken maar blijf vooralsnog (een beetje) sceptisch

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoals ik jouw analyse lees, definieer jij web 2.0 nog steeds als technische hulpmiddelen die dingen mogelijk maken.
    Tegelijkertijd merk je heel terecht op dat achter veel computers mensen zitten, die werken, spelen, flirten, hobbiën of wat dan ook.
    Web 2.0 is dan ook vooral een houding. De techniek maakt veel mogelijk, maar als je als mens dat niet ziet, of wilt zien, dan heb je niets aan die hulpmiddelen. Luister maar naar je collega's waar er ongetwijfeld tussen zitten die dit hele gedoe nutteloos vinden.

    Web 2.0 zit tussen de oren. Samenwerken, jezelf open stellen, durven te delen, kwetsbaar te zijn, de discussie aan te gaan ipv die te ontlopen, afstand doen van vooringenomenheid, neerdalen uit de ivoren toren.
    Als dit soort veranderingen mislukken in een organisatie ligt het nooit aan de techniek. De techniek is maar een hulpmiddel, die faciliteert.

    De werkelijke verandering moet komen van de mensen. In dat opzicht is er in de geschiedenis van de mensheid niet zo veel veranderd.
    De vraag is ook nu weer: wil je meedoen en invloed hebben, deelnemen, of kijk je op een afstand hoofdschuddend toe en ga je over tot de (oude) orde van de dag?
    It's up to you!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ Luud, misschien ben ik een beetje pragmatisch. Maar het lijkt mij dat het zonder techniek lastig is om web 2.0 te realiseren. Web 2.0 faciliteert domweg handelingen die in de dagelijkse praktijk al gebeuren. Alleen de schaal wordt groter en de beschikbaarheid neemt toe. Op termijn kunnen deze veranderingen onze manier van leven veranderen. De houding die jij voorstaat "Web 2.0 zit tussen de oren. Samenwerken, jezelf open stellen, durven te delen, kwetsbaar te zijn, de discussie aan te gaan ipv die te ontlopen, afstand doen van vooringenomenheid, neerdalen uit de ivoren toren." staat in mijn opinie los van Web 2.0. Het is een goede grondhouding voor het dagelijkse leven. En ja, web 2.0 stelt je in staat om die houding vaker in de praktijk te brengen. Je hebt overigens gelijk dat het menselijke component van groot belang is in de acceptatie van de veranderingen. Wat die veranderingen precies inhouden, daar lijken wij van mening te verschillen. Maar goed de geschiedenis zal het ons leren.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Branco
    Je hebt gelijk dat techniek web 2.0 mogelijk maakt. Web 2.0 in de zin van informatie delen, kennis delen en dat soort dingen.
    Maar b.v. als professional erkennen dat anderen, burgers, amateurs, het soms beter weten en die faciliteren om hun kennis met jou te delen en die kennis op te nemen in je eigen databases, dat vereist echt een verandering in je hoofd.
    Een technische ontwikkeling heeft pas effect als mensen er wat mee gaan doen. Anders is het leuk voor de vakgenoten en verder niet.

    Het één kan niet zonder het ander.

    BeantwoordenVerwijderen