zondag 6 juni 2010

Div Docs

De concurrentie voor microsoft neemt toe. Google biedt met google docs een alternatief voor microsoft office. Ten opzichte van het meer traditionele office kent google docs enkele voordelen. De toepassing is gratis en hoeft bij online werken niet geinstallleerd te worden. Documenten kunnen gemakkelijk opgeslagen en gedeeld worden. Bovendien biedt docs een versie geschiedenis en maakt google offline werken mogelijk door het gebruik van google gears. Google docs werkt goed samen met andere google producten zoals youtube. De standaardmogelijkheden van docs lijken op die van het microsoft office pakket en zijn voor de gewone gebruiker voldoende. De gebruiker die meer wil, zal toch een office pakket moeten installeren op zijn computer. Dit hoeft niet van microsoft te zijn, een pakket zoals openoffice biedt een prima alternatief. Hoewel google docs handig is, kleven er ook wat nadelen aan het gebruik. De standaard "opslaan" functie plaatst een document in google docs formaat op een  externe server. Handig, maar wat doet google met de gegevens? Diegenen die deze functie niet vertrouwen, kunnen hun bestanden in verschillende formaten downloaden en lokaal opslaan. Of google docs bruikbaar is voor de archiefwereld? Dat is niet helemaal duidelijk. Een bestand kan vanuit google docs opgeslagen worden als pdf, maar met welk soort pdf bestand hebben wij hier te maken? Is dit wel pdfa? Opslag online is mogelijk, hiervoor kan zelfs extra ruimte gehuurd worden. Opslag met de juiste metagegevens zal lastiger worden. Bovendien ligt de controle niet meer volledig in handen van de zorgdrager. Ach, niet getreurd, het programma is handig om samen te werken en zo een goed eindresultaat te bereiken. Dat is uiteindelijk toch wat telt.  

1 opmerking:

  1. Je moet toepassingen gebruiken waar ze goed in zijn. Bij Google docs is dat inderdaad samenwerken. Dat je het eindresultaat download, of gewoon kopieert en plakt en weer in een andere tekstverwerker plaats en opslaat, who cares?!

    Hier bij het Regionaal Archief Tilburg gebruiken we het voor bepaalde documenten waar meerdere mensen in moeten kunnen kijken of in kunnen muteren. Zeker als je met andere afdelingen en rechtenstruturen te maken hebt op je netwerk, met eindeloze wijzigingsformulieren en parafen die nodig zijn om bij elkaar te kunnen kijken, biedt dit een heel handige plek om werkdocumenten te maken en er in te werken. Zonder poespas.

    BeantwoordenVerwijderen